20130504-4meizelhem029Het Oorlogsmonument is onthuld op 5 mei 1950. Het beeld is gemaakt door Bé Thoden – van Velsen en stelt een mannelijk figuur voor, die met ontboeide armen oprijst uit de golven.

Op 16 april 1987 adopteerden de twee hoogste klassen van de Jan Lighthartschool het Oorlogsmonument. In een plechtig moment legden de leerlingen een krans bij het monument in aanwezigheid van de ouders, joodse gemeenschap, de gemeente, de kerken en de organisatie van de herdenking van de jaren 40-45. Cindy van Wijnen (12) en Rudy Luimes (13) legden de krans, waarna alle leerlingen een bloem bij het monument legden. De Last Post geblazen en het Wilhelmus werd gezongen. In het gemeentehuis droeg hr. Ridder het adoptiecertificaat over en onthulde hij een plaquette.
Directeur G.A. Oosterink van de Jan Lighthartschool legde in zijn toespraak de nadruk op de noodzaak de kinderen alles bij te brengen over democratie, de oorlog en het verzet.

De adoptie is gebeurd op initiatief van St. Februari 1941, die zich tot doel heeft gesteld om de herinnering aan oorlog en verzet levend te houden, vooral bij de jeugd. De adoptie geldt voor een periode van 15 jaar.

informatie afkomstig van: oudZelhem.nl